It is currently Wed Dec 23, 2009 4:38 am

Welcome
Добродошли на званични форум сајта <strong>www.crvenazvezda-fans.co.nr</strong>.

Ви тренутно посматрате наш форум као гост, што значи да можете да посматрате форум и читате поруке. Уколико се региструјете на наш форум имаће могућност да и ви дискутујете са нама на форуму, да комуницирате са другим корисницима (приватне поруке), да одговарате на анкете, качите слике на форум, и многе друге могућности. Регистрација је брза, једноставна и апсолутно безплатна, дакле <a href="/profile.php?mode=register">постаните већ данас део нашег форума</a>!

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: Врхунац издаје Неокомунистичког режима-распарчавање Србије
PostPosted: Wed Jun 10, 2009 8:50 am 

Региони – шанса за бржи развој
За помоћ из фондова ЕУ регионални БДП треба да буде нижи од 75 одсто просека Уније

Аутор Ј. Прокопљевић Предложена подела на регионе искључиво служи за статистику и утврђивање нивоа финансијске помоћи после приступања Европској унији и није ни у каквој вези с било каквом политичком или територијалном поделом – тврди Огњен Мирић, координатор за фондове ЕУ у Влади Србије. Тиме он, заправо, негира поједине ставове изнете у јавности, према којима регионална подела Србије доводи до слабљења и разбијања земље. Ови региони заправо су „скројени” за то да би Србија директно могла да повуче средстава из фондова Уније.

Мирић, за „Политику”, наглашава да је Србијапотписивањем ССП-а преузела обавезу успостављања региона, према тзв. НУТС класификацији, у року од четири године. Судећи према недавној изјави министра економије и регионалног развоја Млађана Динкића, коначна верзија закона о регионалном развоју – којим се предвиђа формирање седам региона (Војводине, Београда, западног, источног, централног, јужног и региона Косова и Метохије) –биће завршена до краја овог месеца, а закон усвојен у парламенту до средине ове године.

Доктор Нађа Ћук, из Канцеларије Савета Европе у Београду, објашњава да се термин „регион” у Европи данас односи на различите облике територијалне организације државе. Иако нема јединственог „европског” модела регионализације, искуства западноевропских држава послужила су за израду такозваних НУТС-а, статистички дефинисаних ЕУ региона. Илустрације ради,она наводи да НУТС један одговара параметрима федералних јединица, НУТС два италијанским или шпанским регионима, односно аутономним заједницама, а НУТС три представља различите видове асоцијација локалних самоуправа, као што су департмани у Француској, удружења општина у Португалији или области у Шведској.

Чињеница да су региони корисници фондова ЕУ пресудно је, како каже наша саговорница, утицала на земље централне и источне Европе да трансформишу своје државне структуре.

Шта је суштина регионалне политике ЕУ и како су њене државе искористиле шансу за бржи развој коју им пружа заједничка каса? Основни циљ те политике ЕУ је, каже Мирић, „да преноси ресурсе из богатих у сиромашније регионе путем тзв. структурних фондова”, који су, иначе, доступни само чланицама ЕУ. Из тих фондова финансира се образовање, инфраструктура, животна средина, конкурентност.

Главни критеријум који регион мора да испуни како би могао да прими помоћ ЕУ, према његовим речима, јесте да је регионалниБДП нижи од 75 одстопросека Уније, а и стопа незапослености, такође, важан је показатељ развијености неког региона.

–Многи од региона „старих” држава чланица изгубили су могућност коришћења средстава структурних фондова после приступа нових десет чланица због спуштања просека БДП-а ЕУ, на коме се темељи одређивање региона који могу да користе структурне фондове – каже Мирић додајући да су данас најнапреднији региони у ЕУ Лондон, Брисел и Хамбург.По становнику, у Лондону је БДП чакдевет пута виши него у најсиромашнијим регионима у Румунији.

Поделом „на економско-статистичке територијалне јединице”,каква, дакле, постоји у оквиру држава ЕУ, Србија, заправо, иде у сусрет регионалној политици ЕУ. Као потенцијални кандидат, она данас користи средства из два од пет програма ИПА (Инструмента за претприступну помоћ) и то за развој институција и прекограничну сарадњу. Када буде имала статус кандидата отвориће јој се још три компоненте ИПА: за регионални развој, развој људских ресурса и рурални развој. Будући да свака ИПА компонентаодговара неком од структурних фондова намењених државама чланицама, Мирић истиче да циљ ИПАније само пружање помоћи него и „учење” правила и увођење нових прописа како би се осигурало да после приступа Унији држава искористи средства која су за њу предвиђена.

–Изузетноје важно што ће припреме за коришћење остале три ИПА компоненте започети у првој половини ове године. Истовремено с припремама за статус кандидата за чланство, припремамо се и за ИПА компоненте које су доступне искључиво државама кандидатима – каже он.

Иначе, да би Србија посредством региона могла из структурних фондова ЕУ да повуче знатна средства, да је чланица Уније, показују следећи подаци. Од 2007. до 2013. године за подршку најмање развијеним чланицама ЕУ одвојено је 282,8 милијарди евра. Бугарској је намењено око 6,7 милијарди евра, Словачкој 11,3 милијарде евра, Словенији 4,1 милијарда евра, Пољској 22,1 милијарда евра. Према тренутним проценама, на 12 нових чланица (примљених у ЕУ од 2004) –које, иначе, чине мање од четвртине укупне популације ЕУ –у овом раздобљу биће утрошено око 51 одсто укупног буџета намењеног регионалном развоју.

Од 2000. до 2006. године, на те фондове за развој чланица потрошена је готово трећина европског буџета,а највећи корисници су били Грчка, Шпанија, Португал, Ирска, јужна Италија и источни део Немачке.

Шта су европски фондови значили, рецимо, за Шпанију ближе је представљено пре две године и у Београду. На семинару о програмирању и управљању европским фондовима изнет је податак да је Шпанија годинама била највећи корисник европске касе и да је, захваљујући добијеном новцу, та земља, која се најбрже развија у ЕУ, данас осма економска сила на свету.
Пренето са сајта дневних новина политика.

Ево сада ћу и ја да дам неки мој коментар на ову тему.Ја лично као Србин,као патриота,као Делија мислим да ово ако "НЕ ДАЈ БОЖЕ" усвоји наша влада то је знак да су(Не)Срби сами продали туђинима своју отаџбину Србију.Лепо је то што они кажу да Србија треба да има равномеран развој,али је проблем што они тај демант поседују како би распарчали Србију.Ја лично бих волео да се Србија равномерно развија.Пазидите централизација Србије је на крају и довела до оваквог стања целокупне државе,а нарочито Косова И Метохије.Просто речено централизација је свуда убола свој корен.
На пример зашто сва министарства морају да су у Београду.Што на пример неко није.у Ваљеву,Краљеву,Космету,Новом Саду, па на крају да се простачки изразим ако треба и у "Горњим Пичковцима". :lol: :D :wink: :)
На пример Космет је познат по нашој култури,историји,вери и пореклу.
Тако да је по мени природније да то буде доле.Тако би на крају и било боље за Српски живаљ на Космету,тј национално би ојачали-
Војводина је позната по пољопривреди,ајмо и ту да ствимо министарство....и тако свуда по једно Србија би се национално и геополитчки ојачала.Али наравно са данашњом влашћу то не можемо никада очекивати.Тако да њихов вид децентрализације је само оптичка варка народа и систематско уништавање Србије.
Пазите нека пичкетина од Ненада Чанка ће да буде секретар за регионалан развој,а он од Српске Војводине прави нову катру Србије.
А тек пазите ову изјаву,"СМРДЉИВОГ ЛОПОВА ДИНКИЋА": Не теба само Војводина да буде развијена него и сви делови Србије.
Ма јеи Богати,мислиш да ми не знамо шта си тиме хтео да кажеш.
Наравно мислим да сте разумели његову изјаву,а ако неко није ја ћу да је преведем.Он је тиме хтео да каже да не треба само Војводина да се одвоји већ читава Србије.
Па лепо каже Београдски синдикат:" Сами смо себи попут највећих душмана"
Та ко да ја мислим да ми као народ под хитно морамо Н ационално да се ујединимо.Треба ју сви навијачи заједно без обзира ко који тим популарише да направе велике протесте против овог предлога,наравно мислим да би било добро да са њима буду и организације:Образ,Српске Двери,НП 1389.....

Сада се мало љутим кад неко каже:били смо европски шампиони.Нисмо ми били европски шампиони,него смо ми европски шампиони заувек!Ми,Реал,Бајерн,Милан...То је наше друштво,а ово што играмо овде,то нам је за припреме.
Ваш Љуба Тадић (1929-2005)
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Thu Jun 11, 2009 9:37 pm 
Site Admin

Распарчавање Србије је дефинитвно план Чанка и компаније,то је чињеница.
Морамо да ојачамо омладину,фрапирао сам се колико има у Србији комуниста,па људи страшно велики број.Не знање убија Србе,заиста смо у очајној ситуацији као земља.

Post subject:
PostPosted: Fri Jun 12, 2009 11:55 am 

Сале Делија wrote:
Распарчавање Србије је дефинитвно план Чанка и компаније,то је чињеница.
Морамо да ојачамо омладину,фрапирао сам се колико има у Србији комуниста,па људи страшно велики број.Не знање убија Србе,заиста смо у очајној ситуацији као земља.

Управо тако.
Скоро сам гледао емисују где је гостовао председник "Српских Двери" Бошко Обрадовић и неки човек који је вођа неке проевропске организације,И код Бошка сам запазио једну добру поенту.
Он је рекао:Зашто све што се лоше десило у Србије пребацујемо на 90-ете године,распад Србије је кренуо доласком Комуниста на власт.
Што је и стварно тако Тито је систематски уништавао Србију створивше такозване "федерације" или републике од којих су касније настале нове државе.А данас исто тако раде и ови "Слепци".

Сада се мало љутим кад неко каже:били смо европски шампиони.Нисмо ми били европски шампиони,него смо ми европски шампиони заувек!Ми,Реал,Бајерн,Милан...То је наше друштво,а ово што играмо овде,то нам је за припреме.
 Profile  

Post subject: Re: Врхунац издаје Неокомунистичког режима-распарчавање Србије
PostPosted: Tue Dec 22, 2009 6:07 pm 

Мене све више овај такозвани "НЕОКОМУНИСТИЧКИ РЕЖИМ" СВАКИ ДАН УЗАШАВА СА ЊИХОВИМ ПОТЕЗИМА И ДЕЛИМА које чине како би уништили и ово мало парченце земље Србије. :cry: :cry: :cry: :cry:
Страшно згрожен сам кад чујем, неког (не)Србина кад каже како би дао и Космет и Војводину само да би лизао дупе неким Европљанима
попут Оли Рена,Солане,Карле дел Понте и осталих анти-Српских гована само да уђе у јебену Европу.Верујте ми да је правих Срба који воле своју отаџбину и бране је свим срцем врло малом можда тек 30 посто од укупног броја људи који себе сматрају Србима.
Лепо је рекао један наш мислилац:Домаћи душманин ти је гори од сваке врсте непријатеља.Томе се и сами можемо уверити.

Profile  

Page 1 of 1 [ 4 posts ]